Do úklidu v okolí řeky Sázavy se zapojilo více než 700 dobrovolníků

Rok 2024 přinesl již 14. ročník tradiční dobrovolnické aktivity „Čistá řeka Sázava na Vysočině“. Koordinaci akce zajišťovala Královská stezka o.p.s. ve spolupráci s Povodím Vltavy. Událost byla naplánována na týden od 8. 4. do 13. 4. 2024. Počasí přálo, a tak se sbíralo dle plánu.

Své síly ve sběru spojilo 740 dobrovolníků všech věkových kategorií, kterým patří díky za jejich odvedenou práci. Stejně jako v předchozích letech, i v letošním ročníku se do akce zapojily mateřské, základní a střední školy z regionu. Jsme rádi, že zájem škol neustále trvá, i ony si uvědomují vliv člověka na životní prostředí. Každoročně se v týdnu také zapojují zájmové spolky a kluby, včetně menších skupinek přátel, které nemohou jít čistit o víkendu.

Kromě běžných plastových odpadků a skleněných lahví nalezli dobrovolníci několik pneumatik, lopatu, polystyren, oděvy a kusy starého železa. Stále nepříjemně se také projevuje faktor zbylého odpadu ze staveb, které jsou realizovány v blízkosti řeky či silnic.

Pro materiální zabezpečení celé akce potřebujeme každoročně pro každého dobrovolníka pár pevných pracovních rukavic, pytel na odpad, drobné občerstvení a upomínkový předmět pro radost. Následně je nutné také odpad svézt (ať již lodí či autem) a uložit ho.

Velice si vážíme podpory našich partnerů a sponzorů akce, díky kterým je možné akci každoročně uspořádat a pomoci tak přírodě. DĚKUJEME!

Děkujeme také všem zúčastněným a budeme se opět těšit v příštím roce.

Fotogalerii z akce je k dispozici na FB profilu Královské stezky ZDE.