Do čištění řeky Sázavy se zapojily stovky dobrovolníků

Dvanáctý ročník tradiční dobrovolnické aktivity „Čistá řeka Sázava na Vysočině“ je za námi. Akce probíhala v týdnu od 4. 4. do 9. 4. 2022. I letošní ročník spojil dohromady téměř 700 osob všech věkových kategorií!

Velmi nás těší, že koronavirová pandemie nevzala dobrovolníkům chuť pomáhat přírodě a že se k nám vrátili. Mnozí z nich chodili uklízet sami individuálně i v uplynulých dvou letech, kdy náš život omezovala epidemiologická vládní opatření. Letos jsme akci mohli uspořádat opět v podobě, na kterou jsou její skalní příznivci zvyklí. Ceníme si toho o to víc, že počasí letos bylo opravdu aprílové – sluníčko střídal mráz, ale i studený vítr, déšť a sníh.

Stejně jako v předchozích letech, tak i v letošním ročníku se do akce zapojily mateřské, základní a střední školy z regionu. Jsme rádi, že zájem škol neustále trvá, i ony si uvědomují vliv člověka na životní prostředí.

Každoročně se v týdnu také zapojují zájmové spolky a kluby, včetně menších skupinek přátel, které nemohou jít čistit o víkendu.

Jak to tak bývá, tak i v letošním roce jsme si potvrdili, že „pokladů“ u Sázavy je stále dost. Krom běžných odpadků dobrovolníci nalezli několik pneumatik, plastové křeslo, boty, záchod či železné kolečko. Dobrovolníci každý rok udiveně kroutí hlavou, jak se může stát, že takové věci dostanou až do přírody. Stejně tak se stále nepříjemně projevuje faktor zbylého odpadu ze staveb, které jsou realizovány v blízkosti řeky či silnic.

Odměnou letošního ročníku se pro dobrovolníky stal film Zátopek promítaný v Klubu OKO v Havlíčkově Brodě ve středu 13. 4. 2022.

Pro materiální zabezpečení celé akce potřebujeme každoročně pro každého dobrovolníka pár pevných pracovních rukavic, pytel na odpad, drobné občerstvení a upomínkový předmět pro radost. Následně je nutné také odpad svézt (ať již lodí či autem) a uložit ho.

Velice si vážíme podpory našich partnerů a sponzorů akce, díky kterým je možné akci každoročně uspořádat a pomoci tak přírodě.

Děkujeme všem zúčastněným a budeme se opět těšit v příštím roce!